Jak zaaranżować kuchnię, wykorzystując drewniane elementy?
20.02.2020
Drewno to szlachetny, a zarazem bardzo popularny materiał wykorzystywany do produkcji mebli. Elementy wyposażenia wykonane z tego tworzywa prezentują się niezwykle elegancko oraz wprowadzają do mieszkania nieco naturalnego, surowego charakteru. Wielu z nas uważa jednak, że drewno to zły wybór do kuchni czy innych pomieszczeń, w których panuje duża wilgotność. Jak jest naprawdę? Czy taki materiał to dobry wybór do kuchni? Jeśli tak, to jak zaaranżować takie miejsce? Sprawdź!
Drewno w kuchni – tak czy nie?
Drewno w kuchni to idealne rozwiązanie. Obecnie decydując się na elementy wyposażenia wykonane z tego materiału, nie musimy obawiać się o ich trwałość. Są one bowiem zabezpieczane specjalnymi środkami ochronnymi oraz sprayami, dzięki którym stają się mniej podatne na zniszczenia oraz wszechobecną wilgoć. Meble do kuchni na wymiar z drewnianymi frontami czy uchwytami, bądź całe wyprodukowane z tego tworzywa, z pewnością będą służyły nam przez długi czas. Wystarczy jedynie dobrze o nie zadbać oraz wybrać odpowiedniego producenta, który wykona nasz wymarzony projekt. Jedną z takich firm jest Indeco. Szafy, szafki czy zestawy kuchenne tworzone przez specjalistów cechują się wytrzymałością oraz ponadczasowym designem. Dzięki temu możemy cieszyć się piękną i oryginalną kuchnią przez kilka lub nawet kilkanaście kolejnych lat.
Z czym łączyć drewno?
Meble do kuchni na zamówienie to rozwiązanie, na które decydujemy się coraz częściej. Dzięki niemu jesteśmy w stanie spersonalizować cały zestaw i dobrać do niego ciekawie wyglądające elementy. Wybierając drewno jako materiał wiodący, warto jednak wiedzieć, z czym najlepiej je połączyć. W ciągu kilku ostatnich lat zdecydowanym hitem wnętrzarskim są białe wstawki otulające dąb czy buk. Takie zestawienie dwóch różnych barw oraz faktur sprawia, że meble prezentują się niezwykle modnie oraz elegancko. Całe wnętrze staje się także jaśniejsze i bardziej przestronne. Warto jednak pamiętać, że do drewna w kuchni idealnie pasuje także szkło czy fronty wykończone na wysoki połysk. Jaśniejsze gatunki drzew pięknie łączą się natomiast z szarością oraz czernią.
Drewniany blat kuchenny – czy to dobry pomysł?
Wiele osób zastanawia się, czy drewniany blat do kuchni będzie dobrym pomysłem. Nasze obawy skupiają się głównie wokół podatności tego elementu na zniszczenia oraz zarysowania. Wybierając jednak trwałe i mocne gatunki, możemy być pewni, że płyta kuchenna zachowa swój nienaganny wygląd na wiele lat. Nawet jeśli pojawią się na niej drobne ubytki, nie warto od razu wymieniać całego blatu. Takie lekkie wklęśnięcia czy rysy sprawią, że będzie on prezentował się bardzo szlachetnie oraz oryginalnie.
Jak pielęgnować drewno?
Będąc właścicielem kuchni z drewnianymi elementami, warto pamiętać o odpowiedniej konserwacji materiału. Najlepiej raz na jakiś czas użyć do tego specjalnego lakieru, który tworzy na powierzchni drewna niewidzialną warstwę ochronną. Dzięki temu tekstura staje się niemalże nieprzemakalna i jest delikatnie nabłyszczona. Przy codziennych porządkach przydadzą się natomiast preparaty do czyszczenia tego materiału. Idealnie radzą sobie one z wszelkimi zabrudzeniami, a dodatkowo potęgują działanie lakierów ochronnych. Warto jednak pamiętać, by drewnianych mebli nie szorować zbyt mocno twardą gąbką ani innymi ostrymi czyścikami.