Materiały, z których wykonuje się blaty kuchenne – przegląd i specyfikacja INDECO
14.09.2018
Aby stworzyć funkcjonalną kuchnię, powinniśmy postawić na blaty odpowiednie dla naszych potrzeb. Takie, które będą praktyczne, wytrzymałe i pasujące do wybranych przez nas mebli. Stworzenie kuchni na zamówienie jest najlepszym wyjściem, jednak nawet z wyposażeniem na wymiar nie unikniemy kłopotu jakim jest podjęcie decyzji o konkretnym stylu czy materiałach jakich chcielibyśmy użyć.
Co wziąć pod uwagę przy wyborze materiału?
- Wygląd kuchni:
kolorystyka oraz styl w jakiej będzie utrzymana, powinny mieć największy wpływ na wybór charakteru blatów. Wszystko musi być do siebie dopasowane.
- Częstotliwość użytkowania:
inna wytrzymałość materiałów będzie konieczna dla rodziny z dziećmi, przygotowującej codzienne obiady, a inna dla singla, który gotuje okazyjnie i posiłki najczęściej jada na mieście.
- Zasobność naszego portfela:
tak naprawdę, na rynku możemy znaleźć niezliczoną ilość wariantów faktur i materiałów, więc nie trudno jest znaleźć ten wymarzony. Jednak wybór jest często utrudniony przez wywindowaną cenę, szczególnie przy oryginalnych i innowacyjnych blatach.
DREWNO
Jest jednym z najbardziej popularnych materiałów do wykonywania mebli, nie tylko kuchennych. Nic dziwnego, drewniane wyposażenie może nam służyć wiele lat i tworzy przytulny klimat w pomieszczeniu. Niestety nie jest zbyt odporne na uszkodzenia mechaniczne, wilgoć czy wysoką temperaturę i wymaga odpowiedniej pielęgnacji, aby nie straciło na zadbanym wyglądzie. Dlatego, jeśli zdecydujemy się na wybór drewnianych blatów kuchennych, powinniśmy raz w roku je olejować, a na co dzień używać specjalnych podkładek pod gorące naczynia, oraz bardzo uważać przy krojeniu potraw. Wtedy będziemy mogli cieszyć się zadbanymi blatami nawet wiele lat.
KAMIEŃ
Blaty z tego materiału należą do najbardziej wytrzymałych i odpornych na uszkodzenia mechaniczne oraz, co ważne w kuchni, na wysokie temperatury. Wyglądają oryginalnie i nie wymagają specjalnej pielęgnacji. Świetnie sprawdzą się np. marmurowe czy granitowe. Jedną z większych wad takiego rozwiązania, jest fakt, że kuchnia z kamiennym wyposażeniem może wyglądać dość chłodno. Również wysoka cena, nie zachęca. Spowodowana jest trudnością w obróbce tego twardego i ciężkiego materiału.
PŁYTA LAMINOWANA
Blaty z płyt laminowanych (wiórowych) i MDF (pilśniowych) cieszą się coraz większą popularnością. Szczególnie wśród klientów stawiających na pragmatyzm. Wyglądem przypominają drogie, drewniane blaty, ale są o wiele tańsze i posiadają różne warianty wzorów, faktur, a także kolorów. Są jednak bardzo cienkie i nie wykazują odporności na wysokie temperatury, czy zarysowania. Cechuje je za to dość wysoka odporność na wilgoć i są bardzo łatwe w czyszczeniu. Nie trzeba ich także w żaden sposób pielęgnować, a gdy się zniszczą, łatwo wymienić je na nowe.
SZKŁO
Cechuje się wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne, wysokie temperatury oraz wilgoć. Szklane blaty wyglądają także bardzo efektownie. Możemy wybierać spośród matowych czy piaskowanych, jak i kolorowych (laminowanych). Dodatkowo, są banalnie proste w czyszczeniu. Takie rozwiązanie wymaga jednak odpowiednio hartowanego szkła, więc koszty są dość wysokie.